Hvad er 'No-Dig'?

- Også kaldet gravefri have

Princippet ’No-Dig’ går i bund og grund ud på, at du skal lade din jord være i fred, så jordens naturlige struktur opretholdes. En åben og luftig jord er vital for dyrkningsevnen, og det får du ved #1 at lade være med at grave i jorden og #2 at bruge kompost, hvor bakterier, svampe og orme holdes i gang med nedbrydningsprocessen.

Ud over at du slipper for gravearbejdet, slipper du også for at fjerne lige så meget ukrudt, som du plejer. Der kommer nemlig mindre ukrudt i no-dig haver, fordi de ukrudtsfrø og rødder, som ligger i dvale i jorden, ikke kommer op til overfladen og spirer (som de ellers ville gøre, hvis du vender og graver i jorden).

IMG 1942

KOM IGANG MED NO-DIG


I vores 'No-Dig' Kit får du alle materialerne til nemt at lave din helt egen No-Dig køkkenhave. Du skal bare indtaste størrelsen på din ønskede køkkenhave, så regner vi mængderne ud for dig, og sender det hele til dig samlet. 

Du får selvfølgelig en udførlig vejledning med ved bestilling.


KØB NO-DIG KIT

IMG 5228

Hvordan kommer jeg igang?

- Det er heldigvis nemt!

Du kan både lave No-Dig, når du anlægger ny køkkenhave- eller bed, men du kan også omlægge dine allerede eksisterende bede til No-Dig. Det klares forholdsvist nemt ved at lægge pap ud på arealet, hvor du ønsker bedet, og dernæst lægge 15 cm kompost ovenpå. Så vil regnvand og mikroorganismer sørge for langsomt at nedbryde pilekomposten, og dermed vil din jord være spækket med næringsstoffer, når du skal til at så og dyrke grøntsager.


Se evt. vores quickguide herunder

QUICKGUIDE

Sådan laver du en No-Dig køkkenhave i 4 hurtige trin.

1.

PÅ MED PAPPET

Læg et lag pap ud på hele området, hvor du ønsker din køkkenhave, og sørg for at der er lidt overlap mellem papstykkerne. Herved lukker ud af for lys og luft til de eksisterende planter. 

2.

KOMPOST, KOMPOST, KOMPOST

Læg nu et lag kompost ud i cirka 15 cm tykkelse ovenpå pappet. Pilekomposten vil langsomt begynde at blive nedbrudt, og derved frigive næringsstoffer til dine planter og grøntsager.

Sørg for efterfølgende at tilføre et tyndt lag kompost årligt (ca 2-3 cm)

3.

GANGE AF FLIS

For at opretholde den naturlig jordstruktur, er det vigtigt at du ikke træder i bedene, hvor der skal være planter. Lav derfor gange af flis. Flisen på gangene bliver samtidig nedbrudt over tid og er også med til at fodre mikroorganismerne i jorden og forbedre din jordkvalitet.

4.

KLAR TIL SÅNING OG PLANTNING

Nu er din no-dig køkkenhave klar til at blive sået eller plantet til. Følg vejledningerne for frøene, for præcise så- og plantetidspunkter.

14.07.22

INSPIRATION

Her har vi samlet et udpluk af guides, inspiration, vejledninger, gode råde og DIY's. God fornøjelse.

Sådan dyrker du dine egne tomater
Guide: Hold ukrudtet nede
Lav dine egne syltede agurker
Oregano - et festmåltid for bestøverne
No-Dig - kort og godt
Mikroliv og svampe
Spiselige blomster hitter
Sådan opbevarer du dine frø
Forspiring af frø
Hvad er problemet med spagnum?
Kom igang med No-Dig køkkenhaven
IMG 1944